Palyatif Bakım Ünitesi
Palyatif Bakım Nedir?
Palyatif bakım; ciddi hastalığı olan kişilerde, oluşabilecek semptomları önlemek veya rahatlatmak için yapılan, en iyi yaşam kalitesini elde etmeye yönelik multidisipliner bakımdır. Sadece yaşamın son döneminde yapılan bakım olmayıp hastalık evresine bakılmaksızın tıbbi bakıma hem küratif, hem de yaşam süresini uzatıcı bakım sırasında entegre edilmesi gereken bir tedavi şeklidir.
Modern bakış açısı ile ele alındığında palyatif bakım için farklı tanımlamalar yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre palyatif bakımın tanımı; “ağrı ve diğer fiziksel ve psikolojik problemleri erken tanıyıp, değerlendirip, tedavi ederek, yaşamı tehdit eden hastalıklarla ilişkili problemleri önlemek ve rahatlatmak yoluyla, hastaların ve ailelerinin yaşam kalitesini düzeltme yaklaşımı”dır.
Bakım merkezimiz aynı zamanda palyatif bakım gerektiren hastaların evde bakılabilir hale gelecek şekilde gereken tedaviyi uygulayarak hastanın kalan yaşamını daha huzurlu ve konforlu geçirmesini sağlamaktadır.
Palyatif Bakıma Kimler İhtiyaç Duyar?
Palyatif bakım gerektiren başlıca hastalar; Alzheimer gibi nörolojik ilerleyici hastalığı olan hastalar, ileri derecede organ yetersizliği olan hastalar, tedaviye yanıt vermeyen kanser hastaları, beslenmesi fiziksel ve nörolojik/psikolojik nedenlerle bozulmuş beslenme desteğine ihtiyaç duyan hastalar, yatak yarası açılan yatağa bağımlı hastalardır.
Palyatif Bakım Hangi Tedavi ve Destekleri Kapsar?
- Ağrının ve diğer bulantı, ishal, kilo kaybı, uykusuzluk, depresyon gibi bulguların kontrol altına alınması ve hafifletilmesi,
- Hastada oluşan istenmeyen yan etkilerin giderilmesi,
- Beslenme desteğinin sağlanması,
- Solunumun rahatlatılması,
- Hasta ve ailesinin eğitilmesi,
- Hastanın son dönem bakımı,
- Hastanın ve ailesinin psiko-sosyal ve manevi gereksinimlerinin karşılanması gibi tedavi ve destekleri kapsar.
Ekibimizde Kimler Yer Alıyor?
Özellikle yaşamın son dönemindeki hastalarda; palyatif bakım ve semptom kontrolü birçok faktör nedeniyle komplike bir hal alır ve zorluk gösterir. Sorunlardaki çeşitlilik nedeniyle palyatif bakım, farklı disiplinler arası iletişim ve koordinasyon, dolayısıyla iyi bir ekip çalışması gerektirir. Ekibimizde; hekim, hemşire, klinik destek personeli, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, fizyoterapist, diyetisyen ve gerektiğinde din görevlisi yer almaktadır.
Palyatif Bakım Merkezimizin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Palyatif Bakım Merkezimiz; 10 yatak (4 tane çift kişilik oda, 2 tane tek kişilik oda şeklinde) ile hizmet veren birimdir. Her odada wc- banyo bulunmaktadır. Palyatif Bakım Merkezimizde aynı zamanda; çok amaçlı salon, uzman hekim hasta muayene odası, hemşire odası, görüşme odası ve ekip odası bulunmaktadır.
Palyatif Bakım Merkezine Kimler Ne Şekilde Başvuru Yapabilir?
Palyatif bakım hizmetinden; merkez sorumlu hekimin değerlendirmesi sonrası kabulü yapılan hastalar yararlanabilir.
Hastaların 24 saat Refakatçi bulundurma zorunluluğu vardır.
Merkezimize Başvurmak için mesai saatlerinde hastanemiz Palyatif Bakım Merkezini 0212 440 39 00 - 1311 nolu telefon numarasını arayarak randevu alabilirsiniz.
Lütfen hastanız ve hastalıkla ilgili bilgi ve belgeleri (epikriz, hasta dosyası vb.) yanınızda getiriniz.
Acil durumlarda lütfen 112 den yardım isteyiniz.